23 Şubat 2014 Pazar

Hangi Dili Seçmeliyim?

Her programlamaya başlayanların içinde bu kuşku vardır. Bazen bir dile tam başlarken geri döneriz. Bazende bu dilin yeterince güçlü olmadığını düşünürüz. Sizde'de bu kuşku varsa bu yazımızı dikkatle okuyun. Şimdi dersimize başlıyoruz;

Programlama dilini neden öğrenmek istediğinizi belirleyin;
Hemen hemen her programlama dili istediğinizi karşılayacak kapasitededir. Ama yapacağınız basit bir kelime oyununu  Assembly ile yazsanız bu bir aptallık olur. Şimdi hedefinize göre hangi dillerin size yarayacağını listeliyeceğim;

Masaüstü Programları yazmak: C/C++, C#, Python, Java
Web üzerinde çalışmak: C#(Asp.net), Python, Php
Oyun yazmak: C/C++
Yukarıdaki listedeki her şeyi C++ yada Java ile de yapabilirdiniz. Ama neden bu iş için biçilmiş kaftan programlama dili kullanmayasınız ki.

Dillerin Özellikleri;
C/C++
C/C++ çok güçlü iki dildir. Hemen hemen tüm dillerin temelini oluştururlar. Şu an için genellikle Oyun sektöründe kullanılmaktadır. Öğrenilmesi zordur. Sitemizde dersleri yayınlanacaktır. Orta seviyeli dillerdir.

C#
C#, Java'ya çok benzerdir. Bir dünya kütüphanesi vardır. Yüksek seviyeli bir dildir. Microsoft tarafından geliştirilmektedir. C/C++'a göre yavaştır. Asp.net ile web uygulamaları da geliştirilebilir. Pek yakında dersleri sitemizde yayınlanacaktır. Yeni nesil bir dildir.

Python
Geliştirilmesine 1991 yılında başlanan Python yeni nesil bir dildir. Adının Piton yılanından geldiği düşünülse de bu doğru değildir. Sözdizimi sade ve temizdir. Bu yüzden öğrenilmesi son derece kolaydır.  Dinamik ve güçlü bir dildir. Google, Nasa, Youtube gibi sitelerin Python'u kullanması da ne kadar güçlü olduğunun kanıtıdır. Yakında dersleri sitemizde yayınlanacaktır. Gelecekte C++'ın yerini alması bekleniyor.

Java
Kaliteli, güzel bir dildir. Genellikle gömülü ve telekominasyon işlerinde kullanılır. . Java uygulamaları bilgisayar mimarisine bağlı olmadan herhangi bir Java Virtual Machine (JVM)'de çalışabilen tipik bytecode'dur.

Sonuç olarak;
Siz sadece bir dil kullanarak istediğiniz her şeyi yapabilirsiniz. Ama bunun için biçilmiş kaftan diller varsa bu sadece bir aptallık olur. Python ile yazacağınız bir muhasebe programını atıyorum 5 satırda yazarken C/C++'da bu sayı 500'e kadar çıkabilir. Sonuç olarak Python'u öneriyoruz. Platform bağımsızlığı, kolay kullanımı, temiz söz dizimi ve sayamadığımız daha çok şey. Onu özel kılıyor. Ve en önemlisi çok güçlü bir dil. Zaten bir dili öğrenirseniz diğer diller sizlere kolay gelecektir. Nede olsa beynin kotası yok.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder